Ahad, 12 September 2010

Aerol raya 2010 story

AssAlamuailaikum kat sume yg berkunjung ke blogger aku neyh,bat masa skarang ni aku kat kampung nenek aku.memandangkan fmaly aku stay same dengan nenek aku,raya ni buatkan aku sangat letih hingga semput ala-ala bangla :D..raya tahun ni bole tahan lrr ramai saudara mara pulang beraya.buat masa sekarang aku terpaksa m'online kat cc.adessss megirap di buatnya,,tapew2 mgkin sekejap jew..wish raya taun ni amat menyedihkan tak macam dulu ;( mgkin dyorg sibuk.lantak lh..hehehe..nak dengar baca lagi Aerol raya 2010 story..tunngu nanti aku balik..hehehe kat sini takde idea lagi..yeelaaaa kat cc kunk game bnyak :D :P...

Isnin, 6 September 2010

All ABout Owner Profile


# Mohamad Aerol Hafiezi#
#seven-teen on 2010#
#not-marriage#
#hobby m'online,futsal,jamming,guitar,software2,hacking#
#tinggal I.L.P ledang,Batu Pahat or Muar#
#Student On SmK Sagil Ledang,Smk Dat'o Seth#
#love My Famely bebeh#
#cara nak contact Aerol:-
#Facebook:Aerol_Mad@yahoo.com#
#Tagged:aerolhafiezi@yahoo.com#
#Pesanan Atok:harap epy2 shaje#

Jumaat, 3 September 2010

Tips untuk hilang bau mulut.

biggrin.gif masalah...besar nampak...apalah nak risau...gosok gigi tak pagi tadi...masalah bau nafas ni berpun ca dari pemakanan dan ulser dalam mulut...
langkah-langkah nak kurangkan bau nafas:
1. gosok gigi 3 kali sehari
2. makan makan juga tapi jangan lupa 'buang' lak....kalau tak bau dalam perut kita tu bole kuar ikut pernafasan...
3. banyak kan minum air masak/suam - agak-agak kering jek mulut tu minum air...lagi satu kalu banyak minum air bole elak ulser tau
okay ah..itu jek...selamat mencuba

Tips untuk mendapatkan traffic/pelawat di blogger

4 Tips Mendapatkan Traffic Ke Blog – Tingkatkan Earning Nuffnang

Salam. Kali ini aku nak berkongsi lak macam mana nak menarik traffic lebih banyak ke blog. Nak cakap Anok Gedebe tinggi traffic, tak de lah juga. Tips-tips ni aku baca melalui blog-blog dan ebook dari otai-otai blogger. Sekadar nak berkongsi bersama ngan korang semua je. Apa yang ada aku sebar-sebarkan, yang tak de nak buat macam mana.

Baik. Kali ini aku nak kembali ke tradisi asal. Video Youtube. Terasa janggal lak tak de video lam post aku. Post dengan gambar tak best la. Dengan video lagi best. Ni blog traffic kat negara Russia. Betapa teruknya jalan ni jadi tempat keramat kemalangan.

Sebelum sambung lagi, ingin aku nyatakan, bukan traffic di jalan raya yang aku maksudkan kat sini. Apa aku nak share adalah cara untuk meningkatkan traffic ke blog ataupun bilangan pengunjug. Harap jangan salah paham ya. Baiklah, cara untuk menarik traffic pada pandangan aku ada dua cara. Satu adalah traffic dengan jejak dan satu lagi traffic tulen. Ini pada pandangan aku lah. Traffic dengan jejak ini kebanyakkannya datang melalui blogwalking dan juga group-group blogger. Kemungkinan untuk mereka membaca post adalah sangat tipis tetapi traffic ini dapat mencanak earning Nuffnang (boleh baca di sini tentang cara menjana pendapatan dengan Nuffnang) dengan jayanya. Traffic tulen pula adalah traffic yang datang dari search engine, yang sememangnya bertujuan untuk membaca post dan menimba ilmu. Traffic ni susah sikit nak dapat bagi blog-blog baru.

Blogwalking. Apa itu blogwalking? Selain dari SEO, blogwalking adalah salah satu cara untuk mendapatkan visitors dengan melawat dari blog ke blog dan meninggalkan jejak ataupun dengan nama asalnya URL blog di shoutmix, chatbox, komen dan sebagainya dan berharap tuan punya blog akan turut sama melawat blog kita dan juga lawatan dari blogger-blogger lain yang selalu blogwalking. Blogwalking ini boleh dikatakan selalu saja diaplikasikan oleh blogger-blogger yang beriklan Nuffnang. Untungnya? Tentulah earning yang akan meningkat kerana inilah sebenarnya fungsi traffic.

Mengoptimumkan blog anda dengan Search Engine. Ini adalah salah satu teknik asas juga untuk mendapatkan traffic dari search engine seperti Google dan Yahoo! serta search engine lain. Aku akan tunjukkan sedikit plugin-plugin yang penting untuk SEO bagi WordPress. Untuk pengguna WordPress, korang boleh mengoptimumkan SEO dengan menginstall plugin-plugin ini.

  1. All In One SEO Pack
  2. Google XML Sitemap
  3. Smart Update Pinger
  4. SEO Smartlink

Ini adalah antara plugin-plugin asas yang dapat membantu korang mengoptimumkan blog untuk lebih mesra search engine. Selepas selesai saja install jangan lupa untuk activate dan settingkan kesemuanya agar bersesuaian dengan niche blog korang.

Penulisan yang mantap. Ini adalah salah satu faktor yang menentukan blog korang lebih senang dicari search engine dan lebih suka dibaca seterusnya meningkatkan returning visitors. Macam mana nak menulis dengan hebat? Yang ini aku sendiri pun tak mampu nak menjawab dan disebabkan itulah aku rasa penulisan aku masih lagi di takuk yang tak bez. Tapi aku ada terbaca dari karangan blogger-blogger sebelum ini, penulisan yang mantap ditentukan oleh beberapa perkara. Antaranya:

  1. Tajuk penulisan mestilah mempunyai keyword-keyword yang bagus dan demand tinggi
  2. Pada badan penulisan, korang bebas menulis asalkan menjada adab tetapi perlu juga mempunyai keyword-keyword dari tajuk. Tapi ingat jangan pula melampau. Buat saja penulisan seperti normal
  3. Gunakan tag sebaik mungkin. Bahagian tag adalah bahagian yang agak penting kerana keyword inilah yang turut digunakan oleh search engine untuk mencari blog

Gunakan Innit dari Nuffnang. Tips yang ini hanya untuk para Nuffnangers sahaja dan hanya ahli Glitterati sahaja yang dapat menggunakannya. Innit ni boleh dikatakan sebagai Digg, yang mana akan memberitahu blogger-blogger lain bahawasanya blog korang ada post terbaru dan sekiranya ramai yang melawat entri korang ini, kedudukan post korang akan berada di atas dan secara automatik kuasa viral akan terjadi dan menguntungkan anda lagi.

Ini adalah tips-tips asas untuk mendapatkan traffic yang kosisten dalam blog anda dan membuatkan pengiklan lebih mempercayai blog anda untuk meletakkan iklan mereka. Seperti yang aku cakap, bila traffic tinggi, earning dalam Nuffnang pun akan turut mencanak naik. Perkara paling asas adalah mendapatkan traffic. Dah dapat traffic senanglah nak start earning. Tapi diingatkan, traffic anda perlulah consisten. Kalau boleh sekurang-kurangnya 150 sehari. Aku akui, blog Anok Gedebe setahun jagung ni masih belum mampu untuk mendapatkan kosisten ini tapi aku akan terus usahakan. Yang penting usaha kan? Dan thanks to all of korang sebab sudi baca blog aku.

So, sekarang dah dapat sedikit tips, bolehlah mula buat experiment. InsyaAllah menjadi. Aku sekadar berkongsi apa yang aku ketahui. Dengan ini sekian dulu dari aku. Apa yang baik tu datangnya dari Dia, dan yang buruk-buruk tu kelemahan aku sendiri. Maafkanlah aku ya.

P/S: Tips nak blogwalking – Blogwalking lah dari malam hingga awal pagi hari kerana time ni ramai blogger online. Kalau time siang blogger ramai kerja dan sekola

Tips selamatkan wang kamu!

Salam Hormat Pembaca Budiman,

Hari ini saya nak share satu tips yang simple bagaimana kita boleh berjimat tanpa menjadi kedekut. Dan satu cerita bagaimana saya belajar cara ini the “hard way” dalam hidup saya.

Cara tersebut adalah beli benda yang anda perlu sahaja dan jangan membazir. Tunggu! Jika anda rasa anda tahu, baca dulu. Saya akan serlahkan beberapa perkara yang sering kita lakukan tanpa sedar.

Seringkali kita suka membeli belah (saya mengaku, saya SANGAT SUKA shopping), dan kita sering teruja dengan tawaran-tawaran yang dan diskaun yang diberikan. Sehingga kita membeli sesuatu yang kita tidak rancang, jauh sekali perlukan.

Contoh: Ada selalu ke KFC?
Anda suka tak Mashed Potato & Coleslaw? Jika anda suka, saya percaya anda akan membeli Set Snack Plate atau Dinner Plate bukan? :mrgreen: Untuk anda, tak apa.

Tapi, jika anda tidak suka, pastikan anda tidak membeli set tersebut. Cukuplah sekadar anda membeli 2 piece or 3 piece chicken sahaja ditambah air. Tidak perlu anda membeli set dan kemudian membazirkannya dengan tidak menyentuh langsung (seperti Syazwan). :razz: Saya tahu, ramai juga yang membeli tetapi tidak menjamahnya, kerana terbiasa membeli set.

Bagaimana Saya Belajar Perkara Ini The Hard Way

Ketika di sekolah rendah dahulu (Darjah 4 kalau tak salah), selepas aktiviti kokurikulum pada hari Sabtu, saya dan beberapa orang rakan saya pergi ke KFC untuk membelanjakan wang saku yang dikumpul sepanjang minggu. Dasar kanak-kanak sekolah rendah, saya tahu saya ada duit yang banyak (lebih RM 5), tetapi saya tidak kira dengan spesifiknya berapa.

Dan juga, biasalah hidup sebagai kanak-kanak jika duit habis dibelanjakan sehingga poket kosong.

Mulanya, saya cuma ingin memesan 2 ketul ayam goreng sahaja, sebab memang pun KFC hanya best pada ayamnya sahaja, tetapi di kaunter, kakak tersebut berkata “Adik tak nak ambil set, dapat air besar tambah RM 1.XX je, biasa kena tambah RM 2.XX (anggaran)”

Sebetulnya saya tidak berapa dahaga, inikan pulak nak menghabiskan air bersaiz besar. Namun, kerana saya tertawan dengan tawaran tersebut dan ingin menjimatkan RM 2, saya pun ambil. Selesai makan, (air setengah pun tak dihabiskan sebab dah kenyang sangat), kami berpisah dan saya menaiki bas seorang diri untuk ke rumah (rumah lain-lain tempat).

Ketika konduktor tersebut datang ke tempat duduk saya untuk mengutip tambang (bas old fashion, masih ada konduktor, bukan macam Rapid KL), saya menyeluk poket saya untuk mencari kepingan-kepingan syiling untuk dibayar. Terkejutnya saya apabila saya cuma ada 30 sen! (sepatutnya tambang kanak-kanak sekolah 50 sen)

Puas saya menyeluk poket dengan peluh menitik-nitik di dahi. Alamak! Takkan lah kena jalan kaki balik rumah kot. Jauh giler, kena lalu kubur pulak tu…

Saya menyerah diri dengan bertanya kepada makcik konduktor tersebut, “Alamak makcik, saya ada 30 sen je. Macam mana?” Pasrah. Beliau berkata sesuatu kepada pakcik disebelah saya.

Mujurlah dalam bas yang sesak tersebut, pakcik di sebelah saya membayar bakinya untuk saya (itupun dengan kejamnya berleter berkata “Dah tak ada duit jangan naik bas” :oops: Malu saya).

Sejak hari itu saya fobia kerana asyik terfikir-fikir. Kalaulah saya tidak order set tengah hari itu, sudah pasti saya akan ada cukup wang untuk dibuat tambang. Adoi….

Jadi jangan terkejut jika anda makan KFC bersama saya, saya tidak akan order Snack Plate / Dinner Plate kecuali jika saya memang teringin nak makan Mashed Potato. Juga saya bukan orang yang senang untuk menambah dengan apa apa promosi tambah RM xx.xx je, walaupun semurah mana. FOBIA! :lol:

Oh ya, jangan pula jadi kedekut sehingga tidak mahu langsung makan makanan sedap-sedap dan sanggup ikat perut. Ingat, berjimat dengan tidak membazir. Bukan Kedekut. :)