Jumaat, 3 September 2010

Tips untuk mendapatkan traffic/pelawat di blogger

4 Tips Mendapatkan Traffic Ke Blog – Tingkatkan Earning Nuffnang

Salam. Kali ini aku nak berkongsi lak macam mana nak menarik traffic lebih banyak ke blog. Nak cakap Anok Gedebe tinggi traffic, tak de lah juga. Tips-tips ni aku baca melalui blog-blog dan ebook dari otai-otai blogger. Sekadar nak berkongsi bersama ngan korang semua je. Apa yang ada aku sebar-sebarkan, yang tak de nak buat macam mana.

Baik. Kali ini aku nak kembali ke tradisi asal. Video Youtube. Terasa janggal lak tak de video lam post aku. Post dengan gambar tak best la. Dengan video lagi best. Ni blog traffic kat negara Russia. Betapa teruknya jalan ni jadi tempat keramat kemalangan.

Sebelum sambung lagi, ingin aku nyatakan, bukan traffic di jalan raya yang aku maksudkan kat sini. Apa aku nak share adalah cara untuk meningkatkan traffic ke blog ataupun bilangan pengunjug. Harap jangan salah paham ya. Baiklah, cara untuk menarik traffic pada pandangan aku ada dua cara. Satu adalah traffic dengan jejak dan satu lagi traffic tulen. Ini pada pandangan aku lah. Traffic dengan jejak ini kebanyakkannya datang melalui blogwalking dan juga group-group blogger. Kemungkinan untuk mereka membaca post adalah sangat tipis tetapi traffic ini dapat mencanak earning Nuffnang (boleh baca di sini tentang cara menjana pendapatan dengan Nuffnang) dengan jayanya. Traffic tulen pula adalah traffic yang datang dari search engine, yang sememangnya bertujuan untuk membaca post dan menimba ilmu. Traffic ni susah sikit nak dapat bagi blog-blog baru.

Blogwalking. Apa itu blogwalking? Selain dari SEO, blogwalking adalah salah satu cara untuk mendapatkan visitors dengan melawat dari blog ke blog dan meninggalkan jejak ataupun dengan nama asalnya URL blog di shoutmix, chatbox, komen dan sebagainya dan berharap tuan punya blog akan turut sama melawat blog kita dan juga lawatan dari blogger-blogger lain yang selalu blogwalking. Blogwalking ini boleh dikatakan selalu saja diaplikasikan oleh blogger-blogger yang beriklan Nuffnang. Untungnya? Tentulah earning yang akan meningkat kerana inilah sebenarnya fungsi traffic.

Mengoptimumkan blog anda dengan Search Engine. Ini adalah salah satu teknik asas juga untuk mendapatkan traffic dari search engine seperti Google dan Yahoo! serta search engine lain. Aku akan tunjukkan sedikit plugin-plugin yang penting untuk SEO bagi WordPress. Untuk pengguna WordPress, korang boleh mengoptimumkan SEO dengan menginstall plugin-plugin ini.

  1. All In One SEO Pack
  2. Google XML Sitemap
  3. Smart Update Pinger
  4. SEO Smartlink

Ini adalah antara plugin-plugin asas yang dapat membantu korang mengoptimumkan blog untuk lebih mesra search engine. Selepas selesai saja install jangan lupa untuk activate dan settingkan kesemuanya agar bersesuaian dengan niche blog korang.

Penulisan yang mantap. Ini adalah salah satu faktor yang menentukan blog korang lebih senang dicari search engine dan lebih suka dibaca seterusnya meningkatkan returning visitors. Macam mana nak menulis dengan hebat? Yang ini aku sendiri pun tak mampu nak menjawab dan disebabkan itulah aku rasa penulisan aku masih lagi di takuk yang tak bez. Tapi aku ada terbaca dari karangan blogger-blogger sebelum ini, penulisan yang mantap ditentukan oleh beberapa perkara. Antaranya:

  1. Tajuk penulisan mestilah mempunyai keyword-keyword yang bagus dan demand tinggi
  2. Pada badan penulisan, korang bebas menulis asalkan menjada adab tetapi perlu juga mempunyai keyword-keyword dari tajuk. Tapi ingat jangan pula melampau. Buat saja penulisan seperti normal
  3. Gunakan tag sebaik mungkin. Bahagian tag adalah bahagian yang agak penting kerana keyword inilah yang turut digunakan oleh search engine untuk mencari blog

Gunakan Innit dari Nuffnang. Tips yang ini hanya untuk para Nuffnangers sahaja dan hanya ahli Glitterati sahaja yang dapat menggunakannya. Innit ni boleh dikatakan sebagai Digg, yang mana akan memberitahu blogger-blogger lain bahawasanya blog korang ada post terbaru dan sekiranya ramai yang melawat entri korang ini, kedudukan post korang akan berada di atas dan secara automatik kuasa viral akan terjadi dan menguntungkan anda lagi.

Ini adalah tips-tips asas untuk mendapatkan traffic yang kosisten dalam blog anda dan membuatkan pengiklan lebih mempercayai blog anda untuk meletakkan iklan mereka. Seperti yang aku cakap, bila traffic tinggi, earning dalam Nuffnang pun akan turut mencanak naik. Perkara paling asas adalah mendapatkan traffic. Dah dapat traffic senanglah nak start earning. Tapi diingatkan, traffic anda perlulah consisten. Kalau boleh sekurang-kurangnya 150 sehari. Aku akui, blog Anok Gedebe setahun jagung ni masih belum mampu untuk mendapatkan kosisten ini tapi aku akan terus usahakan. Yang penting usaha kan? Dan thanks to all of korang sebab sudi baca blog aku.

So, sekarang dah dapat sedikit tips, bolehlah mula buat experiment. InsyaAllah menjadi. Aku sekadar berkongsi apa yang aku ketahui. Dengan ini sekian dulu dari aku. Apa yang baik tu datangnya dari Dia, dan yang buruk-buruk tu kelemahan aku sendiri. Maafkanlah aku ya.

P/S: Tips nak blogwalking – Blogwalking lah dari malam hingga awal pagi hari kerana time ni ramai blogger online. Kalau time siang blogger ramai kerja dan sekola

Tiada ulasan:

Catat Ulasan